Wim Thielemans inspireert.
Verandering zorgt traditioneel voor weerstand bij mensen. Ze blijven het liefst zitten waar ze zaten en werken zoals ze gewend zijn. Het is moeilijk om werknemers te dwingen om bij te leren. Tegelijkertijd is afwachten geen oplossing omdat er in onze kenniseconomie veel nieuwe taken bijkomen en we elke werkkracht meer dan nodig hebben. Organisaties staan voor een dilemma: scholen we onze medewerkers om of moeten we nieuwe mensen rekruteren? Beide keuzes houden dure consequenties in. Upskilling en reskilling zijn de nieuwe uitdagingen voor elke organisatie.
Stop met twijfelen, sleutel aan je job en ga met plezier aan het werk. Jobrepair is de slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk! Volg het webinar Jobrepair dat een introductie geeft van het gelijknamige boek van Wim Thielemans.
In deze Podcast leidt Wim Thielemans het boek Jobrepair - de slimme toolkit voor meer zin en minder twijfel over het werk - in.
Met teamcrafting sleutelen we samen aan de werkverdeling van het team door elkaars leuke en lastige taken te kennen en er rekening mee te houden. De oplossingen maken het werk voor iedereen beter.
Het jobcraftingspel brengt structuur in het zoeken naar boetseermogelijkheden in je huidige job. Het kan zelfstandig of met een coach worden gespeeld.
Er wordt vaak gezegd: Attitudes op het werk zijn belangrijker dan competenties. Maar hoe schat je de attitude & motivatie van iemand in tijdens een coaching of selectiegesprek?
Vergaderen… Voor velen onder ons de manier om informatie uit te wisselen, voor anderen een noodzakelijk kwaad. Maar hoe pakken we het nu slimmer aan?
In het rood gaan, opbranden, uitgeblust geraken. Het zijn indicaties voor een minder gezonde werk- en levensstijl. We vinden een regelmatige medische check-up belangrijk, maar wat ons werk betreft, hollen we maar verder. Het loont de moeite om nu en dan eens een analyse te maken van je dagelijkse takenpakket. Hoeveel leuk en lastig werk heb ik en wat doe ik eraan?
Wat zou u ervan denken als we slechts één structuur voor alle gesprekken over werk zouden gebruiken, van recrutering over evaluatie en coaching tot het promotie- of exitgesprek. Eén structuur voor alle gesprekken die simpel, snel en slim is? Want één structuur onthoudt iedereen beter! Een gestructureerd gesprek heeft bovendien een hogere validiteit! En één gespreksstructuur zorgt voor tijdswinst want er liggen nog veel andere taken te wachten, nietwaar?
Je leidt een multidisciplinair team van professionals die stuk voor stuk kanjers zijn in hun werkdomein. Maar ergens slaag je er niet in om voortgang te maken of om de leden van het team in dezelfde richting te doen denken laat staan resultaten te boeken... Wat is er aan de hand denk je...
Christof Vanschoubroek, redacteur van de Standaard schreef op 30/4/2018 het volgende. De regering zoekt al een jaar driftig naar de stok om werkgevers en langdurig zieken te responsabiliseren zodat meer mensen opnieuw aan de slag kunnen gaan. Ze geraakt er nog niet uit, het is echter een kwestie van tijd omdat de kosten van 7 miljard euro al hoger zijn dan de werkloosheidsuitkeringen, het komt er dus aan!
De arbeidsmarkt staat in brand, zolang we het probleem enkel als een competitief probleem benaderen, wakkeren we het vuur alleen maar aan en vinden we geen oplossing om het vuur te blussen.
Mensen met kinderen herkennen misschien dit woord, hoekenwerk. Bij hoekenwerk gaan kinderen in kleinere groepen aan de slag om te spelen of om leerstof te oefenen en ze kiezen zelf hun eigen hoek. In elke hoek is er een ander aanbod. Simpel en zelfsturend!
Ik introduceer hier het idee om in de organisaties van de toekomst, wij noemen dit ‘New Generation Work’, net hezelfde te doen hoewel het natuurlijk veel complexer in elkaar zit. Je zorgt er best zelf voor dat je met je taken zoveel mogelijk in de juiste hoek zit. Dat is de STER-hoek, dat is de hoek waar je taken uitvoert waarvoor je met je competenties en je attitudes beiden in het groen zit. Ze geven je energie terwijl je ze uitvoert en daardoor kan je ze altijd blijven doen. Maar er zijn ook nog 3 andere hoeken en soms kan het niet anders dan dat je met taken in een andere hoek zit. Om de hoeken op te delen gebruiken we de as van competenties en attitudes.
Een competentie en een attitude is op zich niet positief of negatief. Voor elke competentie en attitude is er wel werk of zijn er wel taken te vinden.
We leven in een kenniseconomie en ieder van ons is professional in zijn eigen werkgebied. Meer dan ooit verwachten collega’s, directie en klanten dat we hen vanuit expertise kunnen helpen. Ze verwachten degelijk advies, een kerncompetentie binnen de organisatie van de toekomst. Maar hoe adviseer je op een professionele manier waarbij je je niet opdringt en waarbij de collega of klant jouw advies respecteert en ernaar handelt?
Peilen naar de échte motivatie van een kandidaat is één van de moeilijkste aspecten tijdens een selectie-interview waarbij het risico op sociaal wenselijke antwoorden het grootst is. Attitudes zijn de beste voorspellers van motivatie. Dankzij het attitudegericht interview vermijd je impressiemanagement en meet je datgene wat je echt wilt meten.
Windows 95 is een operating system dat jaren zijn nut heeft bewezen maar vandaag achterhaald is. Competentiemanagement is het HR operating systeem ontstaan in de jaren 90. Het herkennen en ontwikkelen van de competenties van je medewerkers zou bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Het instrument faalt echter om voldoende rekening te houden met de goestingveroudering van mensen. Het onderhouden van een competentiemanagementsysteem kost bovendien veel tijd en geld en wordt vaak uitbesteed aan externe consultants. Door de snelheid van verandering voelen we meer en meer dat er nood is aan een nieuw systeem. De werkvloer vraagt naar een simpele oplossing met resultaat. We zijn ondertussen van systemen op de server naar de cloud gegaan. Van complexe programma’s naar handige apps! Tijd om te stoppen met competentiemanagement dus!
Jan Hautekiet interviewt 3 mensen over Jobcrafting. Els Van Belle als theoreticus ze schreef een doctoraat over Jobcrafting. Rikkart Van Gassen als cliënt, hij volgde een jobcraftingstraject omdat hij zich niet goed meer voelde in zijn huidige job. Wim Thielemans als practicus, hij lanceerde in 2014 Jobcrafting en Teamcrafting in België gaf vele lezingen, schreef erover en ontwikkelde veel instrumenten om Jobcrafting gemakkelijk te maken zoals het jobcraftingspel.
De wereld van werk is aan een radicale verandering toe. Geen enkele sector is veilig voor disruptie. De kern van de samenwerking in organisaties verloopt al honderd jaar onder de vorm van een hiërarchische organisatiestructuur en ook die staat al langer dan vandaag ter discussie.
In deze Podcast New Generation Work kijken Krist Van Laere en Wim Thielemans naar hoe je met een groep of team een vergadering beter kan organiseren om samen tot een besluit te komen.
Krist van Laere en Wim Thielemans kijken in de podcast New Generation Work naar hoe je met een grote groep op een snelle manier tot gedragen besluiten kunt komen. Co-creatie met grote groepen speelt een belangrijke rol in het werk van de toekomst. Samen kijken ze naar de belangrijkste inzichten om dat proces op te starten met enkele voorbeelden.
Hoe kan je dingen gedaan krijgen zonder dat je vanuit een hiërarchische positie gaat aansturen? Wim Thielemans heeft een gesprek met Griet Valgaeren van OFO, deelnemer van de opleiding niet-hiërarchisch leidinggeven. Samen kijken ze terug op de belangrijkste inzichten.
Krist Van Laere en Wim Thielemans hebben het over hoe je het werk kan volhouden als je het moeilijk ervaart en je toch niet kan weggaan. Hoe je zelf je werk met kleine ingrepen kan aanpassen en te gaan Job crafting . Deze competentie heeft veel betekenis in het werk van de toekomst. In deze podcast kijken we naar hoe het werkt en hiermee meer energie kan halen uit de job die je doet.
Krist Van Laere en Wim Thielemans hebben het over Teamcrafting en de betekenis hiervan in het werk van de toekomst. In deze podcast kijken we naar een manier waarop iedereen zich beter kan voelen bij zijn werk in het team door het beter verdelen of herverdelen van de taken.
Krist Van Laere en Wim Thielemans hebben het over zelfsturende teams en de betekenis hiervan in het werk van de toekomst. In deze podcast kijken ze naar de geschiedenis van de organisatieontwikkeling en de nood aan zelfsturing. Vragen zoals: is een manager nog nodig, wat is de rol van HR, wat doe je als iemand niet wil meestappen in een team dat zelfsturend wordt, wat kan je al doen je als je geen mandaat hebt om de organisatie zelfsturend te maken?
Adviseren om dingen gedaan te krijgen, hoe doe je dat? Klinkt simpel maar als mensen je lastig of helemaal niet volgen dan weet je dat je het niet echt goed doet. Het CAFEE model© helpt je vooruit!
Advies- of consultingvaardigheden worden, in het werk van de toekomst, een competentie die meer en meer gezocht wordt. Beluister best eerst vorige aflevering.
Consultingvaardigheden worden, in het werk van de toekomst, skills die meer gezocht gaan worden. In deze aflevering hebben we het over de drie adviesvaardigheden die je je eigen moet maken.
De nieuwe aflevering van de resultaatcast New Generation Work gaat over win-win onderhandelen. We gebruiken de 4 principes van de Harvard methode en het PEPE model om beter te leren onderhandelen.
In deze aflevering linken we de attitudes uit het interview met verschillende beroepscategorieën. We willen de vraag 'Welke attitude is belangrijk bij welk beroep,' beter beantwoorden. Het CACTUS model groepeert de noodzakelijke categorieën van een slim interview en geeft de logische volgorde van een gesprek weer.
In deze aflevering geven we een voorbeeld van de tweede stap in het CACTUS model, het Attitudegericht interview. We doen dat met een voorbeeld interview waarin we aan de hand van 6 vragen 14 attitudes inschatten en ook dit nadien testen bij de persoon via de Test en Feedbacktechniek
Waarom is Slim Interviewen belangrijk en hoe doe je dat? In deze eerste aflevering over Slim Interviewen geven we de 6 stappen van het CACTUS interview die het 65 jarige STAR interview actualiseert naar de noden van een digitale economie.
Het Nieuwe Werken vraagt van ieder van ons het opfrissen van bestaande en het aanleren van een aantal nieuwe vaardigheden. In deze podcast van Wim Thielemans, oprichter van Dynamo en de School for Recruitment, zetten we stevig in op het behalen van resultaten in het creëren van jouw werkplek van de toekomst.
Integrale opname van de boekvoorstelling.
Vanaf september start Dynamo met een reeks podcasts rond interviewtechnieken en andere HR-gerelateerde topics. Wil je niets missen? Schrijf je dan nu in op de dynamo nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!
We vinden het belangrijk om een gemotiveerde medewerker in dienst te nemen. Maar hoe schatten we dit in met ons huidige interview en hoe doen we beter? Hoe overstijg ik mijn boekgevoel en kom ik tot een meer doordachte keuze?
Stel dat je volgende vraag stelt aan je collega’s: ‘Welke zijn de vaardigheden van een goede leidinggevende?’ Je krijgt dan waarschijnlijk veel verschillende antwoorden.
Hoe goed is jouw interviewaanpak eigenlijk? Ga je niet teveel in routine? Hou je voldoende rekening met de uitdagingen waarvoor we staan met betrekking tot inzetbaarheid, moeilijk in te vullen vacatures, mondiger kandidaten …
In het boek ‘Slim Interviewen’ worden 11 redenen aangehaald om af te stappen van het klassieke interview. We lichten er alvast 5 toe.
Meetings en vergaderingen geven vaak een onbevredigd gevoel. Niet alle punten worden besproken, er worden halve oplossingen gesuggereerd, niet iedereen participeert, etc. Volgens HR Square vinden 8 op de 10 HR-managers het overleg niet productief.
Wanneer het gaat over selectie interviews maken we vaak de volgende veronderstelling: de nerveuze en onzekere kandidaat komt op bezoek bij de interviewer die zeker is van zijn stuk. Toch is dit niet altijd het geval.
Hoe pak jij verhoging/verlenging van inzetbaarheid aan. Die vraag stelden we telkens als opwarmertje tijdens onze opleidingen jobcrafting bij organisaties uit verschillende sectoren.
We moeten langer werken, dat staat vast. Opmerkelijk is dat slechts één op zes vindt dat de overheid voldoende maatregelen neemt om langer werken te stimuleren.
Uit recent onderzoek van de VUB blijkt dat de overgrote meerderheid van de jongvolwassenen geen flexibele loopbaan heeft en dit ook niet wil. Toch bestaat er niet zoiets als jobhoppen.