Jobcraftingspel

MAAK VAN DE BAAN DIE JE HEBT, DE BAAN DIE JE WILT

Kort samengevat

Met Jobcrafting breng je kleine veranderingen aan in je werk die resulteren in meer motivatie en minder energieverlies. Je hebt de wijzigingen in eigen handen. Je deelt je werk eerst in in taakcategorieën (leuk, lastig, tweeledig). Op die manier voel je aan welke taken eerst moeten worden ’gecraft’. Het jobcraftingspel is een kaartspel dat je helpt bij het zoeken naar mogelijkheden om taken aantrekkelijker te maken. Het kan zelfstandig of met een coach worden gespeeld.

Beschrijving spel

Het jobcraftingspel bestaat uit 28 speelkaarten. Als je je job wilt craften doe je best eerst een taakanalyse. Je analyseert je takenpakket door aan je verschillende taken wensen en risico’s te koppelen. Op die manier typeer je je taken. Leuke taken (taken die je graag wilt doen), lastige taken (taken die je niet graag doet) en tweeledige taken (taken die zowel een positief als negatief aspect in zich hebben). De taakanalyse vormt het startpunt om de job daadwerkelijk te gaan verbeteren. Het jobcraftingspel helpt bij het zoeken van manieren om je lastige/tweeledige taken leuker te maken of om je leuke taken nog aantrekkelijker te maken.

We onderscheiden 4 soorten aanpassingen in het werk (kortweg gezegd: de 4 craftingstypes):

  • Taakcraften: je wilt iets veranderen aan WAT je doet
  • Relationeel craften: je wilt iets veranderen aan MET WIE of VOOR WIE je een taak uitvoert
  • Cognitief craften: je gaat aan de slag met het WAAROM van je taak
  • Contextueel craften: je wilt iets veranderen aan WAAR, WANNEER of WAARMEE je de te craften taak uitvoert

De richting die je uitwilt met je job noemen we de craftingsrichtingen. Ook hier heb je er 4 van.

  • Toevoegen: je voegt een nieuwe taak toe aan je takenpakket
  • Veranderen: je wijzigt je taak
  • Weglaten: je haalt de ‘angel’ uit je werk
  • Verbeteren: je weet beter om te gaan met je taak

Doordat we in het spel de 4 craftingstypes matchen met 4 craftingsrichtingen krijgen we 16 jobcraftingstechnieken. We vullen ze nog aan met 4 beloningstechnieken.

Het spel kent 5 spelvormen die alleen of met een grotere groep kunnen worden gespeeld. Op die manier kan je ook je collega’s betrekken bij jouw denkoefening. Er zijn 6 vragenkaarten die een denkproces op gang brengen rond de minder leuke taak. Vind je de taak altijd lastig? Wanneer wel, wanneer niet? Wat maakt de taak lastig? Zou ze voor anderen minder lastig zijn? De antwoorden zorgen al voor de eerste mogelijke oplossingen. De verschillende jobcraftingstechnieken kunnen nog verder inspireren en kunnen leiden tot een echte doorbraak!

Je kan het spel individueel toepassen maar je kan ook een jobcraftingsoefening doen met het ganse team, een teamcrafting! We letten er dan op dat aanpassingen in de eigen job zonder nadelen is voor collega’s, in lijn met de missie van de organisatie en de doelstellingen van het team.

Wat kost het?

Het jobcraftingspel kost 25,95 Euro (incl. BTW, excl. verzendkosten). Vanaf 10 exemplaren geven we een korting van 10%. Vanaf 50 exemplaren is dat een korting van 15%. Ben je van plan meer dan 100 spelen te kopen dan geven we een korting van 20%. Je kan het jobcraftingspel ook gecombineerd kopen met het Attitude in a box voor slechts 44,90 Euro (incl. BTW, excl. verzendkosten).

Ook verkrijgbaar in het Frans.

Bestellen?

Klik hier