Jobdialoog

Jobdialoog

Maak alle conversaties over werk, simpel, snel en slim

Wat is JobDialoog?

Wat zou je ervan denken als je slechts één structuur voor al jouw gesprekken over werk zou gebruiken, van recrutering over evaluatie, coaching en promotie tot het exitgesprek. Eén structuur voor alle gesprekken. Eén structuur die simpel, snel en slim is! Want één structuur onthoudt iedereen beter en je wordt er veel meer ervaren in.

JobDialoog is een conversatie over werk, waarin mensen op een gelijkwaardige manier de meest relevante dingen die op dit moment voor hen spelen met elkaar delen in een sfeer van vertrouwen en respect.

We vertrekken vanuit een gespreksstructuur gebaseerd op de overtuiging dat we een persoon willen/kunnen/moeten beïnvloeden. En dat lukt ons niet. Met JobDialoog maken we gebruik van het CACTUS-canvas waar we niemand moeten overtuigen. We faciliteren alleen een gespreksstructuur die ervoor zorgt dat alles wat boven water moet komen ook effectief boven water komt. 

Wat is een JobDialoog Café?

Een JobDialoog café heeft plaats in een informele setting. Deelnemers zoeken volgens een vast scenario antwoorden op vragen over hun werk. De eenvoud van de format maakt dat de opzet regelmatig kan herhaald worden zonder veel organisatiewerk. De energie die de deelname aan een JobDialoog café brengt is bijzonder en uniek. Een JobDialoog café past perfect in de zoektocht naar werkbaar werk, zelforganisatie, meer verantwoordelijkheid, jobcrafting, welzijn op het werk, burn-out preventie.

Waarom?

Evidenced based HR heeft nood aan data. Om data te verzamelen heb je een structuur nodig.

 • Conversaties over werk zijn te complex. Wim Thielemans & Krist Van Laere van Dynamo zijn co-auteurs van Het Grote Gesprekkenboek. Maar 19 conversaties over werk in 4 categorieën is achteraf gezien wel echt teveel van het goede.
 • Eén canvas dat kan gebruikt worden voor alle conversaties over werk zorgt ervoor dat door de herhaling we steeds beter worden in het voeren van de gesprekken.
 • Meetbaarheid & Big data houden van structuur en herhaling. Daaruit komen de beste inzichten.

Eén gespreksstructuur die tijdens de ganse cyclus van werk kan gebruikt worden. Dat geeft een pak voordelen:

 • Als we het simpel maken dan kan iedereen het leren, onthoudt iedereen het beter en moeten we minder geld uitgeven aan opleidingen. Het registreren van het gesprek loopt eenvoudiger. Door de tijd heen zijn het dezelfde thema’s die gedocumenteerd worden.
 • Als we het sneller maken dan hebben we meer tijd om het andere werk te doen.
 • Als we het ook slim maken en we met meer zekerheid weten dat het ook echt iets bijbrengt, dan is al die moeite niet voor niets geweest. Het gesprek is slim gemaakt door recente inzichten uit behavioural economics, psychology and neuroscience te combineren met gezond verstand en bruikbaarheid op de werkvloer.

Hoe?

Simpel:

 • De focus ligt op het zelf beantwoorden van vragen
 • Niemand moet feedback of advies geven
 • Het luisteren helpt als een energiebron om zelf tot inzichten te komen.

Snel:

 • Iedereen krijgt evenveel tijd, niemand moet sturen.

Slim:

 • De CACTUS canvas van vragen brengt alle relevante informatie naar boven.
 • CACTUS staat voor Carriere, Attitudes, Competenties, Taken, Uitzoeken en Suggesties.

Wanneer

Kijk op onze kalender voor een volgende live sessie of online sessie.

Een live sessie duurt 2 uur, een online sessie duurt 1 uur.