Niet-hiërarchisch leidinggeven

op 07/11/2016
  • podcast,newgenerationwork,niet-hiërarchisch leidinggeven

Hoe kan je dingen gedaan krijgen zonder dat je vanuit een hiërarchische positie gaat aansturen? Wim Thielemans heeft een gesprek met Griet, deelnemer van de opleiding niet-hiërarchisch leidinggeven. Griet Valgaeren is opleidingsadviseur bij de Opleidingsdienst van de Federale Overheid (OFO) en ze maakt sinds kort deel uit van een zelfsturend team. Samen kijken ze terug op de belangrijkste inzichten.Hiërarchisch leiden is ontstaan vanuit de nood voor projectleiders om te weten hoe ze hun projecten gedaan krijgen zonder dat ze de baas zijn. Maar dit is evenzeer belangrijk voor iedereen die vanuit een bepaald expertise dingen gedaan wil krijgen en die niet horizontaal maar verticaal wil aansturen.

Wat is niet-hiërarchisch leidinggeven ?

Dit is leidinggeven vanuit zijn en niet vanuit positie. Of je nu zelf leidinggevende bent of niet, het is de dingen gedaan krijgen op een coachende manier door rekening te houden met de mensen en wat er ligt. Je gaat beïnvloeden maar staat evenzeer open om te worden beïnvloed.

3 TIPS om niet-hiërarchisch te leiden!

  • Zorg voor een evenwichtige balans tussen Toegankelijkheid en Geloofwaardigheid.
  • Durf vragen stellen, ook de ongewone!
  • Leer beter omgaan met verschillende stakeholders posities!

Een opleiding niet-hiërarchisch leidinggeven moet naast de kennis en technieken ook de kans geven om te oefenen. Dat maakt deel uit van de 2 daagse opleiding. Deelnemers stappen in de fictieve organisatie Red Jacket, die een uitdagend project hebben. Daarin ga je vanuit jouw verantwoordelijkheid het project in de goede richting leiden en onderweg veel leren. Zo is het nadien meteen bruikbaar is in je eigen werkcontext.

Stuur vandaag nog een mail naar info@dynamo.be met je interesse voor een maattraject binnen je eigen organisatie. Veel succes.

Abonneren

Wil je een melding ontvangen wanneer de volgende aflevering online komt? Abonneer dan op één van de mogelijke manieren hieronder. Wil je de samenvatting die bij de aflevering hoort, kijk dan verder hoe je ze ontvangt per e-mail.

Wekelijks is een nieuwe aflevering direct te beluisteren via

Het boek Slim Interviewen van Wim Thielemans is direct te bestellen via sliminterviewen.be

De inhoud van elke aflevering kan je hieronder in een handige samenvatting downloaden.