Mijn werk… hoe hou ik het vol? Denk eens aan Jobcrafting!

op 31/10/2016
  • podcast,organisatieontwikkeling,newgenerationwork,jobcrafting,zelfsturing

Job crafting is een methode waarbij je kleine wijzigingen in je job aanbrengt, die ervoor zorgen dat je werk meer energie geeft of je minder energie ontneemt. Deze aanpassingen liggen in je eigen handen en zijn van die aard dat je ze zonder toestemming kan uitvoeren. De aanpassingen zijn mogelijk zonder de team- of bedrijfsdoelstellingen uit het oog te verliezen of collega’s te benadelen. Sinds 2009 gaat het engagement van medewerkers in België met hun job achteruit. Job crafting kan dit tegengaan.


Begin bij het analyseren van uw job met een visuele takenanalyse waarbij je op zoek gaat naar de energie-gevende en energie-vretende aspecten. Kijk hier naar de 5 L-taken.

Wat is Leuk? Wat is Lastig? Sommige taken zijn 2-Ledig, zowel leuk als lastig. Ook zijn er Lege taken, deze vereisen weinig energie en raken je niet emotioneel. De Latente taak is een aspect wat je graag zou doen maar waarvan nog geen taak is voor jou.

Er bestaan 20 manieren om je job zelf aan te passen zodat je meer energie krijgt of minder energie verliest, die zijn handig samengevat in een jobcraftingspel. Als je een video hierover wilt bekijken dan kan dat door hier te klikken.

Het ABC-model van geluk op het werk geeft 3 domeinen waaraan je moet werken om gelukkiger te zijn op je werk, het helpt burn-out of bore-out preventief .

Autonomie

Betrokkenheid

Competenties

In deze aflevering kijken we naar wat je als individu kan doen om je meer geëngageerd te voelen. Dit is ook terug te vinden in een zelfsturend team of als je als voorbereiding aan de slag gaat met teamcrafting.

Voor meer informatie hierover, onder andere over het sterhoek model en de rol hiervan in het engagement, luister je naar aflevering 3 over Slim Interviewen

Enkele uitspraken uit het gesprek:

- Door een hoger engagement te hebben in uw organisatie zijn de werknemers productiever en lopen ze positiever rond.

- Voor het grootste engagement moet de persoon zijn competenties kunnen gebruiken en als ze met zijn attitudes passen blijf je bovendien gemotiveerd.

- Als je een stressvolle job hebt, met toenemende taakeisen, zegt het Karasek model dat je de persoon meer regelmogelijkheden moet geven om een burn-out tegen te gaan.

- Door zelf via extra regelmogelijkheden aanpassingen te doen aan je werk, kun je hieruit meer energie halen. Hierdoor kun je doorgaan en hoef je niet op zoek naar een andere job.

Abonneren

Wil je een melding ontvangen wanneer de volgende aflevering online komt? Abonneer dan op één van de mogelijke manieren hieronder. Wil je de samenvatting die bij de aflevering hoort, kijk dan verder hoe je ze ontvangt per e-mail.

Wekelijks is een nieuwe aflevering direct te beluisteren via

Het boek Slim Interviewen van Wim Thielemans is direct te bestellen via sliminterviewen.be

De inhoud van elke aflevering kan je hieronder in een handige samenvatting downloaden.

Job crafting

Een samenvatting over de podcast New Generation Work rond job crafting.

Vul hieronder uw e-mailadres in en u krijgt deze samenvatting.