New Generation Work

New Generation Work

Waarom het werken van nu niet past in de organisatie van het verleden

1. Het uitbouwen van het 'werk van de toekomst'

In 8 stappen op weg naar het werkplek-DNA van de toekomst

Dynamo reikt de organisatie van de toekomst de hand met het traject ‘New Generation Work’. Want wat willen we nu eigenlijk sturen of zelfsturen, en wat willen we loslaten en wat zeker niet? Geen gemakkelijke klus als je organisatie al enige tijd bestaat. Nu het stof gaan liggen is en het duidelijk wordt dat zelfsturing ook geen gemakkelijke klus is kunnen organisaties met gezond verstand hun eigen verhaal schrijven. Daarbij merken we dat inspiratie en concrete tools kunnen helpen om concreet op pad te gaan. Want blijven stilstaan en wachten is achteruitgaan. 

Wij helpen organisaties in het uitrollen van een combinatie van een reeks innovatieve en zeer bruikbare opleidingen bij het uitbouwen van ‘het werk van de toekomst’. We leggen samen met jullie tijdens een aantal zeer interactieve workshops, de eerste bouwstenen van een organisatie waar autonomie, vertrouwen, erkenning & betrokkenheid kernwoorden zijn. Wij gaan samen met jou op zoek naar wat werkt, de geleidelijke transformatie, de tussenliggende aanpak, eerder dan de onbezonnen omwenteling.

Hoe ga je op zoek naar de zelfsturende medewerker met de juiste attitude? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zelf meer verantwoordelijkheid nemen over hun taken – en hoe stem je verder af binnen je team als er tekorten of overlappingen zijn? Hoe stimuleer je co-creatief werken binnen de organisatie tussen verschillende teams met de focus op het resultaat? Hoe zet je spanningen om in brandstof voor je team en hoe integreer je dit in je overleg? Hoe stimuleer je mensen om leiderschap op te nemen zonder dat ze hiërarchisch verantwoordelijk zijn?

2. Situering

Beter samenwerken, efficiënter beslissen, slim vergaderen, agile veranderen, minder burn-out, meer werkbaar werk, heldere rollen, betere taakverdeling, meer zelfsturing, stimuleren van zelforganisatie...

Wil je hiermee ook aan de slag in jouw organisatie en je vraagt je af waar start ik nu? We bieden 8 acties die elke organisatie kan nemen richting New Generation Work.

Ben jij verantwoordelijk voor het aansturen van een team of project?  Ben je bezig met het verdelen, organiseren en opvolgen van het werk?

3. Wat?

Organisaties die zelfsturend of zelforganiserend zijn worden de dag van vandaag in de schijnwerpers geplaatst. Maar vaak zijn ze vanaf het begin al zo opgezet. De bestaande organisaties moeten hun eigen transformatieproces vinden. Dat proces moet op een manier gebeuren zodat het werk kan verder gaan en er zo weinig mogelijk extra werk wordt gecreëerd. Dat doen we door mee in de organisatie te staan en samen met de teams en hun reële uitdagingen aan de slag te gaan. Met één doel, hen zo snel mogelijk methodieken bij te brengen die ze zelf kunnen toepassen. Als ondersteuning bieden we vormingen, teamcoaching en individuele coaching aan. Maar ook digitale oplossingen zoals: webinars, podcasts, online opleidingen en afstandscoaching.

4. Acht acties

Bij Dynamo geloven we eerder in een evolutionaire organisatie waar we elke dag al kleine stappen zetten. Dat staat in contrast met het 'kantelen van de organisatie' wat voor veel bedrijven een revolutionaire stap is met erg veel consequenties die het werk zelf tijdelijk kunnen belemmeren. Het werk moet daarom in veel consultant-uren begeleid worden wat een dure verandering geeft. Onze 8 stappen geven je houvast om het gestructureerd te doen en de flexibiliteit om te starten waar de grootste nood is. De stappen moeten volgens onze filosofie Simpel, Snel en Slim zijn.

Een overzicht van onze New Generation Work-workshops:

Slim Interviewen – Op zoek naar de medewerker met de juiste attitudefit voor een nieuwe job of bezig met het begeleiden van een interne switch? Organisatiecultuur en werknemers matchen met elkaar wordt steeds belangrijker. Het vinden van competente mensen is super moeilijk en de kans bestaat dat je hen best helpt om te groeien door te coachen op basis van hun attitude. Hoe peil je naar de echte motivatie en het zelfsturend vermogen van de (toekomstige) medewerker? Hoe kan je de ideale kandidaat doen kiezen voor je aanbod, wat de employer branding ‘pur sang’ is.  De attitudecheck wordt de basis voor de werkplek van de toekomst.

Jobcrafting – Het verhogen van mijn inzetbaarheid, werkbaar werk maken en werken op de preventie van burn-out door het beter afgestemmen van taken op vaardigheden, talenten, energievreters en –gevers. Jobcrafting laat je toe om bestaande functies meer te boetseren op maat van de medewerkers. Creatief omgaan met de huidige soms moeilijke context van werknemers in veranderende omgevingen is de rode draad. De toepassingsmogelijkheden van jobcrafting zijn oneindig.

Slim Adviseren - We leven in een kenniseconomie en ieder van ons is professional in zijn eigen werkgebied. Meer dan ooit verwachten collega’s, directie en klanten dat we hen vanuit onze expertise kunnen helpen. Ze verwachten degelijk advies. Maar hoe adviseer je op een professionele manier waarbij je je niet opdringt en waarbij de collega of cliënt jouw advies respecteert en ernaar handelt? Soms moet je op zoek gaan naar de meest geschikte expert. Hoe ga je te werk om die te selecteren zonder dat je je iets laat opdringen en zonder de criteria van je werk uit het oog te verliezen? 

Niet-hiërarchisch leiden – Het command and control model, waarbij de leidinggevende aanstuurt en de medewerkers uitvoeren, werkt niet meer. Hoe kan je projecten en opdrachten binnen de tijd en het budget houden zonder hierbij hiërarchisch aan te sturen. Welke versterkende competenties moet ik hiervoor onder de knie krijgen?

Slim samenwerken in team – Complexer werk maakt dat we meer en beter dienen samen te werken in team. Je leert hoe je in 5 stappen een A-Team wordt. Want zeg nu zelf, samenwerken is niet altijd even eenvoudig en een goede samenwerking vraagt een inspanning van ieder van ons.

Slim vergaderen – Hoe kom je met je team tot een gedragen besluit waar iedereen kan achter staan? Dat is geen gemakkelijke opdracht als je kijkt hoe je vergaderingen nu lopen. We leren je vergaderen 3.0 aan. Deze methode is ideaal voor Agile werken, om meer zelfsturend te vergaderen of gewoon om snel door een waslijst aan agendapunten te gaan. Dat gebruiken we voor onze periodieke vergaderingen, maar we hebben ook ontmoetingen waar we nieuwe ideeën of voorstellen moeten uitdenken. Welke visualiseringen  helpen me om met mijn collega’s tijdens een denkproces snel tot een gedragen resultaat te komen?

Teamcrafting – Een goed draaiend team krijg je niet zomaar. De taakverdeling van vroeger verloopt door de hoeveelheid werk en veranderingen niet meer optimaal. Maar hoe pas je dit aan als teamleider? In deze visuele werkverdeling lukt het gemakkelijker. Ook als je team met moeilijkheden zit gaan we die bespreekbaar maken en samen naar werkbare oplossingen zoeken. Als basis voor de teamcrafting doen we eerst met het team individuele jobcraftingsgesprekken.

Co-creatie - De neuzen in dezelfde richting krijgen doe je niet door een poster op te hangen met waarden. Samen een dialoog organiseren met teams, afdelingen en zelfs de ganse organisatie dat kan als je maar de juiste werkvorm kiest en een ervaren gids om die te faciliteren.

Wens je meer info? 

Bekijk onze brochure